ŠOLSKA SHEMA

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da Slovenci v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj.

Sadje in zelenjava vsebujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in zaščitne snovi (vitamine in minerale), ki pomembno vplivajo na zdravje.

Evropska unija s pomočjo finančnih sredstev  spodbuja zdrav način prehrane otrok in porabo lokalno pridelanega sadja ter zelenjave, pridelane na integriran ali ekološki način. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati ustaviti naraščanje pojava prekomerne telesne teže ter debelosti pri otrocih.

Šola razdeljevanje svežega sadja in zelenjave iz Šolske sheme izvaja poleg redne šolske prehrane.

Pred začetkom izvajanja Šolske sheme smo izdelali plakat, namen katerega je obveščanje javnosti, da je naša šola vključena v ta projekt, ki ga sofinancira EU. Učenci se bodo o pomembnosti sadja in zelenjave pogovarjali na razrednih urah in v okviru pouka.

Šolsko shemo smo začeli izvajati 17. septembra 2019. Na začetku (in na koncu) šolskega leta smo (bomo) anketirali učence 4. a, 6. a in 8. a razreda, rezultate ankete pa bomo poslali na Inštitut za varovanje zdravja  v Ljubljano.

Zapisala:
Natalija Žveglič,
organizator šolske prehrane

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)