Vsako leto na naši šoli pripravljamo aktivnosti ob Tednu otroka. Letošnja tema so »NAŠE PRAVICE« in MOJA POKLICNA PRIHODNOST, kjer smo pripravili tehniški dan. Načrt tehniškega dne je bil usmerjen v to, da učenci od 5. do 9. razreda spoznajo, kaj so dejavniki poklicnega izbora in karierne poti staršev in drugih ljudi  v okolju. Predstavitev poklicev imajo tudi rdečo nit, katero so morali učenci tudi ugotoviti.

V ponedeljek, 7. oktobra 2019 smo izvedli tehniški dan z različnimi gosti, ki so predstavili svoje kariere poti. Vabilo smo poslali staršem naših otrok, kakor tudi drugim v upanju, da se bodo odzvali našemu vabilu. Odzvali so se številni starši; Štefan Urbanč, ki je govoril o ekološkem kmetovanju, Andrej Lekše, ki je prikazal delo poslovodje in trgovanje,  Mitja Mladkovič, ki je s fotografijo svojo ljubezen do fotografije spremenil v delo in zaslužek, Janez Žakelj, ki je kot župnik v lokalnem okolju vplival na mnoge mlade ljudi, Franc Škaler, ki je spregovoril o tem, kako je pomembno zadovoljstvo in določene kompetence, ki jih moraš imeti v življenju in na delovnem mestu, četudi si zaposlen kot vodja. Nataša Vrečar Zorčič je pokazala, kako je poklic odvetnice časten, pravičen in odgovoren. Poklici kot so, pilot (David Bojanec), letalski tehnik (Boštjan Bervar) in vojakinja ter vojak na misiji (Peter Cesar in Mirjana Bauer) so pričarali otrokom kompetence, ki jih te poklici zahtevajo. V okviru svojih predstavitev so otroci spraševali številna vprašanja, ki so bila povezana s številnimi vrednotami današnjega časa. Karierne kompetence govorijo o tem, da so osebnostne značilnosti, reševanje težav, sobivanje in ustvarjalnost ključne  za določen poklic, ki bo lahko čez deset let poklic, ki ga danes še ne poznamo.

Učenci so pokazali izredno zanimanje za poklice in kariere poti. Gostje pa so pričarali to, da je izrednega pomena vpliv njihovega dela na lokalno okolje  in odločitev, da se ne zanemarijo karierne kompetence.

Tehniški dan bomo zaključili z okroglo mizo v torek, 15. oktobra 2019, ob 11.uri. Medse smo povabili profesionalno pevko ter učiteljico Brigito Šuler, profesionalno športnico Barbaro Špiler, bivšo učenko in srčno pisateljico Moniko Bukovec ter župnika mag. Janeza Žaklja.

Okroglo mizo bodo vodili učenci Šolske skupnosti.

Si upate priti?

Pripravila:
Andreja Ninkovic, spec.

(Skupno 177 obiskov, današnjih obiskov 1)