Petek, 5. 5. 2022

Mesec maj je kot nalašč za opazovanje narave, ki se je že dodobra prebudila. Z učenci smo izkoristili sončne prvomajske dneve in se v sklopu naravoslovnega dne s tematiko Zdravo živim, odpravili v učilnico na prostem, ob reko Krko. Ugotavljali smo, kaj so ključne sestavine za zdravo življenje in ugotovili, da marsikaj dobrega in zdravega lahko naredimo, pridelamo sami ali pa najdemo v naravi.

Skozi opazovanje razvojnih faz regrata smo ugotavljali, kako tudi narava in njeni »stanovalci« krožijo v svojem razvoju in se spreminjajo. Učenci so vedoželjno iskali regrat in nabirali primerke rastline z zavedanjem, kako pomemben je spoštljiv odnos do narave.

Preko pravljice o regratu in spoznanju, da gre pravzaprav za zelišče, smo se naučili, za kaj vse lahko regrat uporabljamo. Poimenovali smo njegove sestavne dele in povedali primere zdravilnih učinkovin posameznih delov.

Sledilo je nabiranje rumenih regratovih cvetov, iz katerih smo pripravili regratov sirup, ki je več kot odličen pri pojavu kašlja.

Od skupne priprave, razdelitve dela, opazovanja in sodelovanja pri postopku priprave, smo pripravili okusen regratov sirup. Prelili smo ga v manjše kozarčke in zanje pripravili tudi napise. Po pokušanju so učenci ugotovili, da je okus drugačen, morda celo nenavaden. A z zavedanjem, kako zdravilen in enostaven za pripravo je, ga bodo morda pripravili tudi doma, so rekli.

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost