Na OŠ Cerklje ob Krki nam je zelo pomembno zdravje učencev in zaposlenih, zato smo se v tem šolskem letu odločili, da postanemo ena izmed Vodnih šol.

Dokazano je, da pitje premalo vode negativno vpliva na učno sposobnost otrok. Zato Vodne šole spodbujajo pitje dovolj vode čez cel šolski dan. Zavedati pa se moramo, da ni dovolj, da spijemo zadostno količino tekočine, temveč je pomembno tudi kaj pijemo. V Vodnih šolah tako niso dovoljene sladke pijače ampak le voda oz. nesladkani napitki na vodni osnovi. S tem hkrati pripomoremo k boljši hidraciji in preprečevanju prekomerne telesne teže v otroštvu. Pitje vode iz pipe iz steklenic/kozarcev za trajno uporabo ima tudi pozitivne okoljske učinke, saj znatno zmanjša porabo plastenk. Tako Vodne šole pripomorejo k čistejšemu okolju. Ne smemo spregledati še ekonomske plati, saj je pitje vode iz pipe znatno cenejše od ustekleničene vode.

Cilji Vodne šole so naslednji:

  • zmanjšati uživanje sladkih pijač.

  • pomagati pri znižanju telesne teže otrok.  

zmanjšati količino plastičnih odpadkov, predvsem plastenk, z uporabo steklenic/kozarcev za trajno uporabo.

  • pomagati učencem k zadostni hidraciji, zaradi česar imajo tudi več energije in se lažje učijo.  

Na OŠ Cerklje ob Krki smo se v ta namen odločili, da uvedemo vsakodnevne skupne vodne odmore po zaključku 1. in 4. šolske ure, ko si bomo vzeli pol minute časa in vsi skupaj naredili nekaj požirkov vode. Naprošamo vas, da učenci prinašajo s sabo v šolo vsakodnevno svoje stekleničke oz. bidone, iz katerih bodo lahko pili vodo. Učenci bodo imeli dostop do sveže vode iz pipe cel dan. V šoli ne bodo dobili sladkih pijač in jih tudi ne smejo prinesti s seboj v šolo. Vloga učitelja je biti vzor učencem, zato tudi sami pijejo vodo skupaj z učenci – tako, da jih ti vidijo. Učence ves čas spodbujajo k pitju dovolj vode z rituali pitja in z občasnimi opomniki.

Spodbujamo vas, da mogoče tudi doma v popoldanskem času s svojimi otroci uvedete svoj ritual pitja vode in s tem še dodatno pripomorete k uresničevanju ciljev Vodne šole.

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost