ŠOLSKA KNJIŽNICA JE BOGATEJŠA Z OBSEŽNIMI DELI

NEKDANJEGA UČENCA DAVIDA SMUKOVIČA

Avtor obsežnejših del, David Smukovič, s svojo družino živi v Račji vasi. Osnovno šolo je obiskoval v Cerkljah ob Krki in že takrat ga je zelo zanimala zgodovina krajev in življenje ljudi v preteklosti. Še posebej pa ga je pritegnila zgodovina njegovih prednikov.

Leta 2009 se je odločil, da bo podrobneje raziskal svoje prednike in napisal knjigo o ljudeh, ki so živeli v cerkljanski župniji. Njegovo odločitev je podprl tudi cerkljanski župnik mag. Janez Žakelj. Podatke je iskal v matičnih knjigah, urbarjih, katastrih ter župnijskih kronikah in sicer v Nadškofijskem arhivu Ljubljana, v Arhivu Republike Slovenije, v Nadškofijskem arhivu Maribor, v župnijskih arhivih Cerklje ob Krki, Sv. Križ – Podbočje, Čatež ob Savi in Pokrajinskem arhivu Maribor.

Kasneje je svoje delo nadaljeval in raziskoval še korenine čateške ter svetokriške župnije. V svojih delih je predstavil zgodovino krajev iz posameznih župnij, rodovnike, stare fotografije in karte, zanimive zgodbe ter obdelal različne statistične podatke.

Njegovo prvo obsežnejše delo z naslovom Korenine cerkljanske fare je izšlo leta 2014. Izdala ga je Župnija Cerklje ob Krki. Obsega 1019 (po dodanih približno 100 straneh jih je sedaj 1126) strani. Knjigo je posvetil življenjski spremljevalki Sari, sinu Nikolaju Marjanu in hčerki Gloriji Magdaleni. V njej je predstavil 13 vasi.

Korenine čateške fare so izšle 2021 in obsegajo 743 strani. V njih je predstavil 15 vasi, delo pa je posvetil svojim staršem.

Najobsežnejše je delo Korenine svetokriške fare, ki obsega 1397 strani in zajema 41 vasi. Knjiga je izšla leta 2021, posvetil pa jo je svojim otrokom: Nikolaju Marjanu, Gloriji Magdaleni in Izabeli Ireni.

Pri oblikovanju naslovnic in samih del ter ilustracijah in fotografijah mu je pomagal njegov brat, akademski slikar Gregor Smukovič, pri prevodih pa tudi njegova sopotnica Sara Zidar. Tiskanje knjig so omogočili številni sponzorji: Župnija Cerklje ob Krki, Krka, SL-Inženiring, Pošta Slovenije in Občina Brežice.

Več o samem avtorju, njegovem raziskovanju in izdanih knjigah je napisal novinar Posavskega obzornika Rok Retelj. Prispevek je bil objavljen v Posavskem obzorniku, št. 19, ki je izšel 16. septembra 2021.

David Smukovič je knjigi Korenine čateške in svetokriške fare kot spomin na osnovno šolo podaril šolski knjižnici, Korenine cerkljanske fare pa je Osnovni šoli Cerklje ob Krki ob 160-letnici šole podaril cerkljanski župnik mag Janez Žakelj.

Pripravila:Lojzka Ivanšek                                                                                dr.Maja Matrić

                                                                                                                         ravnateljica

KORENINE CERKLJANSKE, ČATEŠKE IN SVETOKRIŠKE FARE NEKDANJEGA UČENCA ŠOLE DAVIDA SMUKOVIČA SKUPAJ ZA UREJENO OKOLICO ŠOLE

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost