Letošnji Teden otroka, ki je potekal od 2. do 6. oktobra, je bil namenjen spodbujanju radovednosti in iskanju odgovorov na najbolj izvirna vprašanja, ki se jih lahko domisimo. Učenci so svojo radovednost raziskovali v okviru različnih dejavnosti, ki so se v ta namen na šoli odvijale.

Učenci prve triade in četrtih razredov so si teden popestrili s kulturnim dnem, ki je bil namenjen iskanju odgovorov na vprašanja “Zakaj” in ustvarjanju varnega okolja za delanje napak. Dopuščanje napak namreč pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja, medtem ko kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti, kot je v letošnji poslanici ob Tednu otroka zapisal dr. Miha Kos, ambasador tedna otroka.

Prvošolci so imeli tudi glasbene delavnice z učiteljico Anjo Strgar, kjer so uživali v igranju na različne instrumente in gibanje ob glasbi, skupaj z drugošolci in tretješolci pa so se udeležili tudi delavnice s strani društva PoPasje, v okviru katere so učenci ponovili svoje znanje o ustreznem odnosu do psov ter se zabavali ob gledanju zabavnih pasjih trikov.

Pri tretješolcih je ves teden potekal Unescov projekt Menjam branje in sanje, v okviru katerega je potekala medsebojna izmenjava knjig, ki so jih učenci prinesli od doma. V četrtek so se odpravili še na športni dan ter obiskali kmetijo Zevnik, kjer so se preizkusili v jahanju konj.

Četrtošolci so v okviru naravoslovnega dne “Zelišča s teto Anjo” poglobili svoje znanje o zdravilnih učinkih zelišč, pripravili pa so tudi svoje oljne izvlečke, nabirali zelišča za čaje in izdelali namaz s trpotcem. V dejavnosti naravoslovnega dneva so vključili Unesco projekt Vzgajamo zelišča.

Učenci petih in šestih razredov so se s prstom po zemljevidu odpravili v Egipt, ki jim ga je s svojim potopisnim predavanjem približala Nuša Dobršek. 

Sreda je bila namenjena ozaveščanju pomena sprejemanja drugačnosti, saj je pod geslom Unesco projekta Drugačnost nas bogati za učence od 4. do 9. razreda potekal športni dan z naslovom “Paralimpijski šolski dan”. Učenci so se spoznali s športom invalidom, ki jim je bil predstavljen v teoriji in tudi v praksi, saj so se lahko tudi sami preizkusili v vožnji z invalidskim vozičkom in igranju športov z žogo sede. 

Učenci tretje triade so imeli v sklopu Tedna otroka preventivne delavnice v izvedbi zavoda Socialna akademija, s pomočjo katerih so utrjevali svoje veščine ustrezne komunikacije in uravnavanja svojih čustev, z namenom spodbujanja dobrih medvrstniških odnosov

V četrtek je bil za učitelje prav poseben dan, saj je potekal svetovni dan učiteljev. V ta namen so učenci učiteljem pod okriljem Unesco ASP mreže pridruženih šol, s pomočjo učiteljice Patricije Haler in Biljane Ann Novak, pripravili glasbeno presenečenje Učenci za učitelje. Učenka Veronika Pangrčič je ob spremljavi mladinskega pevskega zbora učiteljem zapela nekaj lepih melodij, ki so nam vsem že zgodaj zjutraj polepšale dan. 

Četrtek smo zaključili še z enim pomembnim dogodkom, saj je 7. uro potekalo prvo srečanje predstavnikov šolske skupnosti in otroškega parlamenta. Učenci so se skupaj z mentorico otroškega parlamenta, Natašo Baznik in mentorico šolske skupnosti, Špelo Čižmek, zbrali in opravili pomembno nalogo – trem učencem so namreč s pomočjo glasovanje podelili pomembne nazive. Določili so predsednika, podpredsednika in tajnika šolske skupnosti. Srečanje je bilo namenjeno tudi izmenjavi najbolj radovednih vprašanj, ki so se jih posamezni razredi na urah razredne skupnosti domislili.

Petek je bil namenjen najmlajšim, saj je na igrišču potekal športni dan, namenjen vrtčevskim otrokom, ki so uživali v lepem vremenu ter v vožnji s poganjalčki in kolesi.

Učenci so se še posebej razveselili torka in srede, saj je ta dneva učence za malico v jedilnici pričakala najljubša malica, v sredo pa najljubše kosilo, ki so ju sami izglasovali. 

Ves teden je potekala tudi akcija “pešbus”, namen katere je spodbujanje aktivne mobilnosti učencev na poti v šolo. 

Bili smo tudi dobrodelni, saj smo teden namenili zbiranju sredstev za šolski sklad. Zahvaljujemo se vsem, ki ste prispevali!

Nekaj utrinkov tedna najdete spodaj v galeriji.

 

Pripravila: Špela Čižmek

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost